neděle 18. května 2014

Přetáčivá relaxace s plným jógovým dechem

Jednou z možností, jak si užít plynulost plného jógového dechu a zároveň si zrelaxovat tělo je přetáčivá relaxace. Díky propojení řízeného hlubokého dýchání s přetáčivými pohyby těla dochází k uvolnění psychického i fyzického napětí. Tato relaxace velmi příznivě působí např. na uvolnění kyčlí po dlouhém sezení a také na bolesti v oblasti ramen a šíje.

Jak začít? Jako u každé relaxace si nejprve dejte podložku na klidné místo, kde vás nebude nikdo rušit a kde vám nebude zima. Pusťte z hlavy všechny starosti a věnujte sobecky pár minut jen sami sobě. Zasloužíte si to.

A už začínáme. Lehneme si na záda, nohy máme mírně od sebe, ruce volně podél těla. Úplně se uvolníme, pustíme tíhu těla do podložky. Když cítíme, že jsme opravdu uvolnění, začneme s nádechem přetáčet nohy k sobě tak, až se nám dotknou špičky chodidel a s výdechem je zase budeme točit od sebe. Pohyb nohou vychází z kyčlí, tj. nesklápí se jen chodidla, ale jedná se o pohyb celých nohou. K pohybu nohou přidáme břišní dech a obojí zkoordinujeme. S nádechem se nám zvedá břicho a nohy se přetáčí směrem k sobě, až se nám dotknou špičky chodidel. S výdechem břicho klesá a nohy otáčí od sebe, špičky chodidel se rozklápí. Vše se děje plynule. Po celou dobu nádechu plynule přetáčíme nohy k sobě a po celou dobu výdechu nohy přetáčíme od sebe. Zopakujeme 10 – 12x. Uvolníme se.

Ve druhé fázi necháme nohy odpočívat a soustředíme se na ruce a hrudní dech. Ruce leží volně podél těla, s nádechem je budeme přetáčet dlaněmi vzhůru a s výdechem dlaněmi dolů. Ruce nezvedáme, necháme je co nejvíce uvolněné ležet na podložce a jen je plynule přetáčíme dlaněmi vzhůru a dolů v rytmu nádechu a výdechu. Dýcháme hrudním dechem a koordinujeme jej s pohyby rukou. Mělo by nám na to stačit dalších 10 – 12 nádechů a výdechů. Uvolníme se.

Přesouváme se k podklíčkovému dechu. Nohy i ruce necháme odpočívat a budeme s nádechem otáčet hlavu k pravému rameni a s výdechem k rameni levému. Hlava leží na podložce, jen jí kutálíme k jednomu a druhému rameni a zároveň dýcháme podklíčkovým dechem. Dýcháme co nejdelší nádech a co nejdelší výdech a hlavu zlehka otáčíme v rytmu nádechu a výdechu. Zopakujeme 10 – 12x. Uvolníme se.

Nyní všechny pohyby i dechy spojíme do přetáčivé relaxace. Abychom se nesplašili, začneme opět nejdříve břišním dechem a přetáčením nohou. S nádechem přetáčíme nohy k sobě, s výdechem je přetáčíme od sebe a zároveň dýcháme do spodní části plic. Po dvou třech nádeších přidáme ruce a nádech rozšíříme i do oblasti hrudníku. S nádechem jdou špičky chodidel k sobě a dlaně vzhůru, s výdechem jdou špičky chodidel od sebe a dlaně dolů. Zároveň dýcháme do spodní a střední části plic. Po pár nádeších, až budeme mít pocit, že nám koordinace rukou a nohou spolu s dechem nedělá potíže, přidáme hlavu a podklíčkové dýchání, čímž budeme dýchat plným jógovým dechem. Užíváme si plný jógový dech. Dýcháme zvolna a zároveň s nádechem přetáčíme nohy k sobě, dlaně vzhůru a hlavu k pravému rameni a s výdechem přetáčíme nohy od sebe, dlaně dolů a hlavu k levému rameni.

Je možné, že se zpočátku zamotáte do toho, kdy máte co kam přetočit. Pokud se při koordinaci pohybů těla najednou ztratíte, prostě přetáčejte nohy, ruce i hlavu na tu stranu, jak to zrovna přijde, dodržujte ale stále rytmus nádechu a výdechu. Vaše tělo systém pohybů brzy pochopí a přetáčivou relaxaci si budete moci vychutnat v celé její kráse.







1 komentář:

  1. Díky za tipy, vyzkouším. My teď s manželkou praktikujeme hodně partnerskou jógu. Je to zase něco zcela nového. Navíc experimentujeme a zkoušíme na uvolnění třeba tantra masáže. Ono to celkově podpoří partnerský vztah, sexuální život a je to taková životní vzpruha. Člověk se před tím druhým zase o něco víc otevře. :)

    OdpovědětVymazat