středa 19. března 2014

Správně dýchat je důležitější, než si myslíte

V dnešní uspěchané době obvykle svému dechu příliš času nevěnujeme, ačkoliv správné dýchání má nezanedbatelný vliv na naše zdraví i psychickou pohodu. Říká se, že muži jsou zvyklí dýchat spíš do břicha a ženy do hrudníku, jisté však je, že své plíce zdaleka nevyužíváme tak, jak bychom mohli a měli. Co se tedy děje při dýchání?

Nádech je aktivní proces. Roztahují se při něm plíce a stahují se mezižeberní svaly a bránice. Ta se zároveň zplošťuje, klesá a tím jako píst tlačí na vnitřní orgány, čímž je masíruje. Při výdechu se plíce stahují, mezižeberní svaly se uvolňují a bránice stoupá zpět nahoru. V klidovém režimu je výdech pasivní proces, na zesíleném výdechu se podílejí mezižeberní svaly, svaly břišní stěny a pomocné výdechové svaly.

Při dýchání je důležité mít na mysli, že nádech i výdech jsou stejně důležité. Nádechem přivádíme do plic čerstvý vzduch, ale výdechem se tělo zbavuje odpadních látek. Je tedy zřejmé, že dech se významnou měrou podílí na čištění těla.

Jak jsme na tom s dechem můžeme zjistit na spirometrii, kde se měří vitální kapacita plic. Ta představuje množství vydechnutého vzduchu při maximálním výdechu následujícím po maximálním nádechu. Vitální kapacita plic se snižuje vlivem věku, špatné stravy, kouření a celkově nezdravého životního stylu. Dobrou zprávou však je, že vitální kapacita plic se dá ovlivnit i pozitivně, a to například dechovými cviky.


Proč dýchat nosem

V józe dýcháme nosem, pokud není určeno jinak. Obecně se říká – ústa jsou na mluvení a nos na dýchání. Zde je několik důvodů, proč dýchat nosem, a to nejen při hodinách jógy:
  • Povrch nosní sliznice nadechovaný vzduch zvlhčuje.
  • V nosní sliznici sídlí imunoglobuliny, které bojují s choroboplodnými zárodky.
  • Při průchodu nosem se nadechovaný vzduch předehřívá.
  • Chloupky a řasinkový epitel odfiltrovávají prachové částice.
  • V nose jsou umístěna nervová zakončení, která při průchodu vzduchu aktivují mozkovou činnost.
Dá se tedy říci, že pokud jsme zvyklí dýchat převážně ústy, dodáváme do plic studený a suchý vzduch, který je více znečištěný.

Možná namítnete, že dýchat nosem vám prostě nejde. Pokud nemáte deformovanou nosní přepážku, je možné, že by vám stačilo jen nos pravidelně pročistit. Varianty jsou různé, od nosních sprejů, inhalací až po prolévání nosu slanou vodou. Další možností je využít samotný dech, neboť ačkoliv se to nezdá i dech má čistící funkci. Já sama jsem většinu svého života dýchala ústy a byla jsem si jistá, že se s tím nedá nic dělat. Při pokusu o dýchání nosem jsem vždy měla pocit, že se dusím. Poté, co jsem začala cvičit jógu a dechová cvičení jsem s překvapením zjistila, že dýchám automaticky nosem. Dechová cvičení jsou tedy nejen vhodná pro zvýšení kapacity plic, ale zároveň dávají možnost udržovat si nos průchodný.


Žádné komentáře:

Okomentovat